INTRODUKTIONBILDERDAGSPROGRAMPRISERPRAKTISK INFORMATIONRESEFÖRFRÅGAN

Stora Vietnam

Hanoi - Sapa - Ha Long-bugten - Hué - Hoi An - Pleiku - Buen Ma Thuot - Dalat - Phan Thiet - Saigon - Mekong Deltaet

22 dagars ultimativ rundresa till Vietnam

In stock
Travel Code
KU-002

Det kan du glädja dig till

Stora Vietnam är den ultimativa Vietnam rundresan med ett långt pärlband av sevärdheter, som sträcker sig från det vackra och bergrika Sapa i nord till det frodiga Mekong-deltat i syd. Du upplever UNESCO världsarv, tusenåriga vietnamesiska historia och kultur, frankkolontid, handplanterade risfält och hi-tech kultur. Turen startar i huvudstaden Hanoi och fortsätter med nattåg till Sapa, ett av de vackraste och mest intressanta områdena i Sydostasien. Här upplever du den storslagna naturen, färgrika marknaderna och minoritetsbefolkningen. Vidare till UNESCO världsarv i Halong-bukten, där du är på en minikryssning seglar runt bland de imponerande kalkstensklipporna.

Därefter flyger du till det centrala Vietnam, där du upplever Hué och njuter i den gamla idylliska handelsbyn Hoi An. Härifrån kör du – dit bare några få gör – mot syd genom det vackra landskapet till det avsidesliggande Pleiku med besök hos den etniska gia rai-befolkningen. Här besöker du områden, långt från de flesta upplever. Vidare till de stora nationalparkerna och kaffeplantagen vid Buen Ma Thout och Dalar i det centrala höglandet. Från det ”kyliga” höglandet fortsätter du till stränderna vid Phan Thiet. Och som sista pärla på tråden sätter du kurs mot det sydliga Vietnam med den moderna storstaden Ho Chi Minh City och ”Vietnams brödkorg”, det frodiga Mekong-deltat.

Resplan

Dag Stad Övernattning Nätter Transport
1 Oslo Flyg til Hanoi, byte under vägen
2-3 Hanoi Hong Ngoc Dynasties 1 Buss till hotellet
3-4 Hanoi - Lao Cai Nattog 1 Nattåg
4-6 Sapa Holiday Sapa 2
6-7 Lao Cai - Hanoi Nattog 1 Nattåg, buss til Ha Long
7-8          Ha Long Bukten Bai Tho Junk 1 Junke
8-10 Hué Cherish Hué 2 Buss fra Ha Long til flygplats, flyg til Hué 
10-12 Hoi An Le Pavillon Hoi An Boutique Hotel  2
12-13 Pleiku Tre Xanh Hotel 1 Buss
13-14 Buon Ma Thout Dam San Hotel 1 Buss
14-15 Dalat La Sapinette 1 Buss
15-18 Phan Thiet Novela Resort & Spa 3 Buss
18-21 Ho Chi Minh City Signature Saigon Hotel 3 Buss til flygplats, flyg til Oslo, flybyte
21-22 Oslo

Karta över resan

Dagsprogram

Dag 1: Avresa till Vietnam

Från din valda flygplats sätts kursen mot Hanoi, där du ankommer näst kommande dag. Under vägen byter du flyg. Den här dagen är det inkluderat mat och dryck på flygturen mellan Europa och Asien.

Dag 2: Ankomst till Hanoi. Tillköpsutflykt: Cykeltaxitur i Hanois gamla kvarter

När inreseformaliteterna är överstökade blir du mött av din guide i ankomsthallen och du blir körd till ditt hotell, som ligger centralt i Hanoi, som är Vietnams huvudstad. Hanoi betyder ”baklandet mellan floderna” ligger på helig jord i den Röda Flodens delta i mitten av det nordliga Vietnam. Enligt överlevereringen blev byn grundlagd 1010 under den första Lyn-dynastin, där den fungerade som huvudstad fram till 1802, då kejsarbyn blev flyttad till Hué i centrala Vietnam. Under fransmännen som besatte staden 1882, var Hanoi administrationscentrum för protektoratet Tonkin och 1902–45 för hela Fransk Indokina. Stadens atmosfär är helt unik: den är såklart präglad av att ha varit både kungastad med citadell och administration, senare handelsstad med marknadsplats och tillhörande hantverk och till sist tillförde fransmännen en atmosfär av fransk provins med boulevarder, ockrafärgade byggnader i kolonistil, sjöar och trädgårdar, innan Hanoi blev huvudstad. Efter Augustrevolutionen 1945 utropade Ho Chi Minh nämligen den självständiga republiken från Ba Dinh-platsen mitt i staden: staden var huvudstad i Nordvietnam fram till 1967 och är det för det förenade Vietnam sedan 1976.

Du övernattar en natt i Hanoi.

Det är frukost på flyget.

Tillköpstur

Cykeltaxitur i Hanois gamla kvarter.

Sätt dig tillrätta i din cykeltaxi, som tar dig med på en spännande tur i det gamla kvarteret som kan dateras tillbaka till det 13 århundradet. Det refereras ofta till kvarteret som ”de 36 gatorna” efter de olika yrken som etablerade sig separat på varje gata. Gatorna bär fortfarande namnen efter de ursprungliga professionerna och på några gator säljs det fortfarande varor som överensstämmer med namnet. Tillexempel säljs fortfarande papper på Hang Ma eller ”pappersgatan” och flaggor och stearinljus säljs idag på Hang Quant eller ”fanegatan”. På turen kommer du också till Hoan Kiem-sjön. Hanois hjärta, som ligger mitt i byn och är ett livgivande andningshål för turister och inte minst Hanois äldre invånare. Runt om sjön är det ett bälte av träd och grönområden. Där människor läser, utför gymnastik, snackar, vandrar runt om sjön, fiskar eller bara filosoferar. Sjön har två små öar. Den ena med Sköldpaddatornet, Thap Rua och den andra med Ngoc Son Templet som du besöker. Templet är från det 18 århundradet och den vackra röda bron, Thu Huc, Den uppstående solen, för er över på ön. Under vägen stannar du också på en av stadens många hyggliga caféer, där du njuter av en kopp kaffe eller te med färsk bakade croissanter.

Dag 3: Sightseeing i Hanoi och nattåg till Lao Cai

Efter frukosten tar du på heldagsrundtur i den charmerande huvudstadensgator. Turen går via den historiska Da Dinh Square. Här och i det omkringliggande området hittar ni landets mäktigaste regeringsbyggnader. Vidare förbi Ho Chi Minhs imponerande mausoleum, som är uppfört i marmor och Ho Chi Minhs tidigare hem, där han tillbringade sitt sista årtionde i spartanska omgivningar. Du ser Presidentpalatset som byggdes av fransmännen i 1906 till Indokinas guvernör och fortsätter till en silverpagod som ursprungligen byggdes i det 11 århundradet, ödelagdes av fransmännen 1954 och senare återuppbyggd av vietnameserna. Senare besöker du Litteraturtemplet som grundlagdes 1070 och är ett utsökt exempel på den traditionella vietnamesiska arkitektur. Templet blev byggt till ära för den kinesiska filosofen Konfutse och 1076 invigdes templet som Vietnams första universitet. Om eftermiddagen besöker du det vackra Museum of Ethnology där du får en inblick i Vietnams olikartade kultur genom en enastående utställning av saker och kläder från vardagslivet.

Sist på eftermiddagen och tidigast på kvällen är det några timmar på egen hand, innan turen går till stationen där du ska med nattåget till Lao Cai.

Du övernattar i 4-kojs kupé i nattåget.

Frukost och lunch inkluderat.

Dag 4: Lao Cai – Sapa, lokal marknad, etniska minoriteter, landsbybesök, risterasser och lunch i det gröna

Tidigt på morgonen kl. 06:30, ankommer du till Lao Cai nära gränsen till Kina. Härifrån ska du på en naturskön körning till bergstationen Sapa där du kan njuta av den vackra utsikten till de gröna risterasserna. Här ser du också de etniska bergsfolken svart h’mong och röd dao klädda i traditionella färgrika dräkter arbeta på markerna och gå längs vägarna. Sapa är en vacker, naturskön och gammal fransk anlagd landsby med många välbevarade hus. Byn ligger i ett område med risterasser, frodig vegetation och Vietnams högsta berg, Fan Si Pan, som reser sig över landsbyn inlindat i en slöja av dimma. Byn var ursprungligen hem för den etniska minoriteten svart h’mong och den ”upptäcktes” 1920 av fransmännen som blev lockade av det kyliga och tempererade klimatet. Fransmännen byggde om byn till en trevlig bergsstation och efter fransmännens ankomst och i takt med stigande turism har många av bergsfolket sökt sig bort från byn och slagit sig ned i omkringliggande landsbyar. Sapas centrala marknad är fortfarande en samlingsplats för Vietnams färgstrålande etniska minoriteter från de omkringliggande landsbyarna, som har bevarat deras utmärkande egenskaper och deras kultur. De samlas på marknaden för att sälja hantverk, smycken, orkidéer, svampar och honung, men också för att bevara kontakten till andra stammar, spela spel och kanske hitta en käraste.

Vid ankomsten till hotellet äter du frukost och fortsätter därefter på äventyr. Med guiden kör du till den imponerande Muong Hoa-dal, som huserar de största risterasserna i hela Sapa området. Vietnams bästa trekking-område är bergen omkring Sapa och det är synd att besöka Sapa utan att ta ut och vandra. Därför ska du idag utforska de gröna bergen omkring Sapa, där du ska på en förhållandevis ansträngande vandrartur, som inte är gjord för den som har svårt att gå och personer i fysisk dålig form. Vandrarturen går genom det vackra bergrika landskapet från landsbyn Lao Chai med svart h’mong-minoritet till Ta Van med glay-minoriteter.

Svart h’mong är kända för deras vackra textiler som batik är en väsentlig del av. Med introduktion av moderna produktionsmetoder är också h’mongernas batik under tryck. I Lao Chai lever traditionen fortfarande i god form och du får möjlighet för att följa och delta i framställningen som lokala kvinnor står för.

Den medtagna lunchen äts på en plats i det gröna undervägs. På vägen tillbaka till Sapa stoppar du vid en katolsk kyrka, innan du ankommer tillbaka till hotellet.

Du övernattar de kommande 2 nätter i Sapa.

Det är inkluderat frukost och picknick-lunch den här dagen.

Dag 5: På egen hand i Sapa. Tillköpstur: vandrartur i O Quy Ho dalen

Dagen är fri till disposition. Det är möjligt att tillköpa en vandringsutflykt till O Quy Ho Dalen.

Idag är frukost inkluderat.

Tillköpsutflykt

Vandrartur i O Quy Ho dalen

Du vandrar i den lugna dalen vid foten av Vietnams högsta berg, Fansipan. Du vandrar fram till landsbyn Sin Chai, som bebos av minoriteten svart h’mong. Under vägen passerar du teplantager, betande vattenbufflar, terassmarker och arbetande bönder. På den här vandrarturen upplever du Sapas fantastiska diversitet på första parkett.

Dag 6: Sapa – Lao Cai – Hanoi. Besök i kulturlandsby, vandrartur längs floden, lunch i det gröna och nattåg till Hanoi

I dag vandrar du igenom kuperad terräng med risterasser till kulturlandsbyn Cat Cat, som ligger två kilometer från Sapa. Här tar du en avslappnad vandrartur genom den gamla landsbyn som ger dig en bra inblick i minoriteten svart h’mongs seder och levnadssätt.

Du ser ett vattenfall och ett tidigare vattenkraftverk, som byggdes av fransmännen under kolonitiden. Därefter följer du en stig, som snor sig runt berget i det spektakulära landskapet längs en smal flod, tills du når landsbyn Y Linh Ho, som är hem för minoriteten svart h’mong. Du slappnar av vid floden och njuter av de vackra omgivningarna, innan du körs tillbaka till hotellet i Sapa och vidare till Lao Cai, därifrån ska du med nattåget tillbaka till Hanoi.

Övernattning i nattåget mellan Lao Cai och Hanoi.

Det är inkluderat frukost och picknick-lunch idag.

Dag 7: Hanoi – Halongbukten. Minikryssning i Halongbukten

Du ankommer tidigt på morgonen till centralstationen i Hanoi, därefter blir du kört till en restaurang för att äta frukost. Härefter är det avgång mot Halongbukten. Turen går genom risfält och små landsbyar i Den Röda Flods Delta fram till Halongbukten där 3000 kalkstenssjöar tonar fram i den stora bildsköna bukten. ”Halong” betyder ”där draken stiger ned i havet”, och en myt berättar om att bukten skapades av en drake som levde i bergen. Då den en dag sprang ned mot havet grävde dennes hälar upp jorden och lämnade endast små områden (kalkstens-öar) synliga – resten blev uppfyllt av vatten. Du ankommer till Halong och går ombord på båten. Lunchen serveras medan du seglar på buktens smaragdgröna vatten i mellan hundratals av små öar, där du kan njuta av några av buktens små enklaver. Du stannar vid Sung Sot-grottan eller ”överrasknings-grottan”, som med åtskilliga vackra kamrar överraskar sinnena. Det kommer vara möjligt för att simma eller segla i kajak, eller så kan du välja att slappna av på däcket med en kylig drink, innan middagen serveras.

Du övernattar på ett skepp i Halongbukten.

Det är inkluderat frukost, lunch och middag den här dagen.

 

Dag 8: Seglats i Halong-bukten, flyg till Hué

Till båtens lugna vagga och vågornas långsamma skvalpande vaknar du tidigt på morgonen med möjlighet för att deltaga i tai chi-lektionen på däcket. Du äter brunch och seglar tillbaka till Halong, härefter kör du retur till Hanoi. Under vägen stannar du på en av de mindre landsbyarna, du passerar och sent på eftermiddagen är du på flygplatsen. Härifrån flyger du till Hué.

Hué ligger i det centrala Vietnam cirka 660 km syd för Hanoi. 1687 gjorde vietnameserna Hué till deras huvudstad och fortsatte deras utveckling in i Cham-territoriet. Det förblev huvudstad under Nguyen-dynastin, som hade 13 kejsare; den sista regerade till 1945. Hué är fortfarande den intellektuella huvudstaden i Vietnam med sina 12 utbildningsinstitutioner och den har behållit sin intellektuella identitet. Nguyen-dynastin har lämnat kvar en kejserlig stad med citadell, palats, gravmålningar och tempel i ett fredfullt landskap som gränsar till Dofternas flod. Hués Kejserliga Citadell blev praktiskt talat ödelagt under Tet-offensiven 1968 och låg i ruiner fram till 1990-talet, då vietnameserna erkände det som en turistattraktion. Genom det stora återuppbyggningsarbetet med det kejserliga komplexet har Hué i dag återvunnit sin royala aura och är en lugn, fredfull och avslappnad stad att besöka. I dag är området utpekat som UNESCO världsarv, och citadellet återuppbyggs långsamt och noggrant.

Du övernattar i Hué de kommande två nätterna.

Brunch är inkluderat denna dag.

Dag 9: Sightseeing till Citadellet, Dofternas Flod, Minh Mangs Mausoleum, tillköpstur: pappersblomsterbyn Thanh Tien

Du startar morgonen med ett besök på Det Kejserliga Citadellet i Hué. Det är skapat med Beijings ”Förbjudna By” som förebild och citadellet är omringat av tre murar; den yttre 11 km lång Kinh Than var imponerande med sin 9 meter höga murar och hade utkikstorn, 10 portar och en vallgrav. Mellan den yttersta muren och den mittersta muren mötte kejsaren sina ämbetsmän och andra som hade fått företräde. Bakom den innersta muren hade kejsaren sitt privata gemak. Citadellet påbörjades av kejsaren Gia Long 1802 och förblev kejsarbostad fram till 1945.

Från citadellet kommer du på segeltur på Dofternas Flod, där många gravmonument efter kejsare flankerar floden. Floden kallas också ofta Parfymfloden. Även om varje gravmonument längs Dofternas Flod har sina helt egna kännetecken är alla uppbyggda med 5 gemensamma egenskaper som bland annat inkluderar stenskulpturer av elefanter och krigare, ett litet tempel för att tillbe kejsaren och givetvis själva graven, där de jordiska resterna vilar eller har vilat. Dessutom upplever du vardagslivet på och längs floden.

Du ska besöka Minh Mang mausoleum som ligger cirka 12 km upp av floden. Minh Mangs grav är troligtvis den av de alla som utstrålat mest majestätisk storhet. Det stora komplexet omfattar 40 byggnader som alla är arrangerade symmetriskt omkring en linje genom det natursköna området. Själva graven ligger på änden av den långa raden av byggnader på toppen av en kulle i en halvmåneformad sjö. Graven är omgiven av en hög, cirkulär mur som ska symbolisera solen.

Lunchen blir en speciell upplevelse. Lunchen är vegetarisk och tillagas och serveras av nunnorna i Lien Hoa Pagoden och du har möjlighet för att se hur den läckra maten tillagas över braskamin. Som något helt speciellt äter du tillsammans med nunnorna och de deltager gärna i samtalen med gästerna.

Efter lunch är dagen till fri disposition.

Du övernattar i Hué.

Dagen inkluderar frukost och lunch

Tillköpstur

Pappersblomsterbyn Thanh Tien  

Nästa stopp på turen är landsbyn Thanh Tien som är berömda för att ha framställt pappersblommor i över 300 år. Du möter landsbyns invånare och får möjligheten att framställa din egna pappersblomma. Med ditt besök stöttar du ett hantverk och en landsby, som annars har svåra villkor. Turen varar cirka 2 timmar.

Dag 10: Från Hué till Hoi An, bergskörning över Hai Vanpasset, vackra naturupplevelser och fiskerilandsby

Förmiddagen är fri till disposition.

I eftermiddag körs du till Hoi An. Turen går över det vackra Hai Van pass, ”Molnens Pass”, genom natursköna omgivningar i ett bergigt område med spektakulära utsikter och längs kusten, där vägen snor sig in och ut längs de blå lagunerna i Det Sydkinesiska Havet. Under vägen stannar du i en av de små landsbyarna, där största delen av befolkningen livnär sig på fiskeri.

Målet är den charmerande lilla byn Hoi An, som ligger på UNESCO:s lista över världens kulturarv. I det 17 och 18 århundradet kallades byn Faifo hos de tidiga västerländska handelsfolken och var en av de största och viktigaste handelsbyarna i Sydostasien fram till slutet av det 19 århundradet. Köpmännen från Holland, Spanien, Portugal, Kina och Japan seglade hit för att handla silke, papper, porslin, kryddor, medicin, pärlor och mycket annat, De många handelsmännen hade små samhällen här, och de bestående gamla trähusen, broarna och templarna vittnar om historiska kulturmöten i Vietnam för århundraden sedan.  Den unika gamla staden har efterhand blivit isolerat, då floden har sakta men säkert sandats till och järnvägen blev ödelagd men det gjorde tillgängeld att stadsdelen lämnats oberörd av kriget och är fastfrusen i en tid som en gång var.

Du övernattar i Hoi An de kommande två nätter.

Tillköpstur förmiddag:

Dofternas Flod, Thien Mu Pagoden och lokal marknad.

Du seglar på Dofternas Flod fram till Thien Nu Pagoden, vars 21 meter höga torn är en av de mest berömda byggnaderna i hela Vietnam. Pagoden som är placerad på ett utkikstorn med utsikt över Dofternas Flod kan dateras till 1601. De 7 våningar höga, åttakantade tornet byggdes dock först 1844 av kejsare Thieu Tri. Varje våning symboliserar ett av Buddhas tidigare liv. Pagoden är ett charmerande och fridfullt ställe med blek rosa murar och klöverfärgade fönsterluckor som öppnar till en lerstensbelagd gård med bonsai, frangipani och azaleaträd i brons-och porslinskrukor. Du finner också vintergröna träd som tallar och cederträd. Det var härifrån den 66 åriga munken Thich Quang Duc reste till Saigon 11 april 1963 där han på ett gatuhörn satte eld på sig själv och dog i protest mot President Diems undertryckta politik. Den handlingen nåde världen runt tack vare fotografierna. Den lilla Austin-bil, som han använde till resan är parkerad i en av pagodens byggnader.

Senare på förmiddagen besöker du Dong Ba-marknaden, som är känd för att ha de vackraste kägelformade hattarna i hela landet. Du möter lokalbefolkningen på nära håll upplever marknadsstämningen och får möjligheten för att göra goda köp. Men kom ihåg att man ska pruta på priserna. Här finns möjligheten för att köpa all världens ting från kött, fisk, ris, frukt och grönt till souvenirs, hattar, smycken, bambuprodukter och konsthantverk.

Dag 11: Sightseeing i Hoi An. Tillköpsutflykt halvdagscykeltur på landet.

På förmiddagen är det en guidad promenad i den lilla hyggliga byn för att få intryck av byn och historien. Du besöker den kantonesiska församlingshallen och går mellan de gamla husen till Den Japanska Bron som om något är själva symbolen på Hoi An. På andra sidan av bron fortsätter du längs floden till det franska kvarteret. Under vägen kan kolla efter en av Hoi Ans goda och mysiga restauranger till din middag.

Eftermiddagen är fri till disposition. Det finns mycket att få tiden att gå med. Hoi An är ett paradis om man vill gå på upptäcktsfärd och köpa med några spännande saker hem. Det är ett kolossalt urval av målerier, silkeskläder, keramik, kinesiska lanternor, matpinnar, lackerade varor, tekannor samt broderade dukar och servetter.

Du har möjlighet att tillköpa en halvdagsutflykt.

Du övernattar i Hoi An.

Idag är frukost inkluderat.

Tillköpsutflykt:

Cykeltur vid Kim Bong.

Du cyklar ned till hamnen och tar cyklarna med på båten som på cirka 35 minuter seglar till den lilla landsbyn Kim Bong på ön med samma namn. Här väntar en trevlig och avslappnad cykeltur igenom det betagande och oförstörda landskapet. Du cyklar förbi bönder som arbetar i risfälten och vattenbufflar som ligger och dåsar i det leriga vattnet. Här finns blygsamma buddhistiska tempel där de lokala ber och tar med offergåvor till förfäderna. Kim Bong var i Hoi Ans storhetstid centrum för den lokala båtbyggningen.

Här och där kan du se kvinnor, som flätar korgar och hattar i palmträdens skugga.

Du besöker miniverkstäder med hemmaproduktion av risnudlar, stråmattor och flätade bambubåtar. De lokala skeppsbyggare och möbelsnickare är också i gång med dagens arbete och låter dig gärna se närmare på deras fantastiska hantverk.

Du seglar tillbaka till Hoi An, där turen slutar.

Dag 12: Från Hoi An till Pleiku, det centrala höglandet, etniska minoriteter och vackra landskap   

De kommande dagarna kommer du uppleva ett väldigt icke turistat och sällan besökt Vietnam. Du kommer på en vacker och lång körtur till det centrala höglandet, som består av enorma platåer anlagt i terrasser, som sträcker sig över hundratals kilometer. I bakgrunden står regnskogen gröna överflöd i skarp kontrast till den röda salthaltiga jorden. Det centrala höglandet är känt för sina vackra bergsområden, otaliga vattendrag, sjöar och vattenfall samt den friska bergsluften full med blomsterdoft.

I det centrala höglandet bor upp mot 31 olika etniska grupper. De flesta är bönder och på många platser används fortfarande de traditionella dykningsmetoderna. Och det gör det till en fascinerande plats att uppleva. Under vägen besöker du jarai-minoriteten som är den största i höglandet omkring Pleiku. Din guide förklarar och översätter, så du får bra insikt i deras vardag och hur livet levs av de olika etniska grupperna. Senare besöker du en lokal marknad där lokalbefolkningen säljer deras grödor och handlar in till dagens måltider och göromål. Sist på eftermiddagen ankommer du till Pleiku som är huvudstad i provinsen Gia Lai.

Under Vietnam-kriget var Pleiku en strategisk viktig by för bägge parter, och väldigt tidigt i konflikten mellan Nord- och Sydvietnam etablerade USA då också militärbaser i Pleiku. Efter ett angrepp på en av de amerikanska marinkorpraler baser i Pleiku eskalerade händelserna, då operation Flaming Dart och Roling Thunder sattes i verk. Luftangreppen varade i tre år och förde till en förfärlig katastrof för Pleiku och Kontum områdena med över hundratusentals evakuerade, dödades och blev strandade utan stöttning. Det finns inga familjer i området, som inte blev berörda av krigets illdåd.

En övernattning i Pleiku.

Idag är frukost inkluderat.

Dag 13: Från Pleiku till Buon Ma Thout, vandring i Yok Don Nationalpark

Du kör tidigt från Pleiku och det blir en lång dag. Dagens mål är i dag Buon Ma Thout i det centrala höglandet. Byn är omgiven av kaffeplantager och frodiga regnskogar som tidigare var ett favoritområde för storviltsjägare. Själva byn är inte så intressant men den ligger centralt i förhållande till flera av Vietnams nationalparker. Du ska på en 2 timmars vandringstur i Yok Don Nationalpark som är Vietnams störst sammanhängande naturreservat och hem för omkring 75 arter däggdjur, varav 38 är hotade av utrotning i Indokina. Här finns vilda elefanter, leoparder, hjortar, ormar och apor. Med 250 olika fågelarter är det också ett rikt fågelliv i parken. Det bor också etniska befolkningsgrupper i parken, varav det största ede- och m’nong-minoriteterna.

Du är framme i Buon Ma Thout sist på eftermiddagen. Du övernattar en natt i Buon Ma Thout. Det är denna dagen inkluderat frukost och lunch.

Dag 14: Från Buon Ma Thout till Dalar. Segeltur på Lak-sjön.

Efter frukost på hotellet sätts kursen mot Dalat. Byn med den eviga våren är en av Vietnams vackraste byar som ligger i 1450 meters höjd på en frodig platå omgiven av gröna berg, dalar inlindade i dimma, sjöar, brusande vattenfall och floder. Under 1900-talet nyttjade fransmännen byn som tillflyktsplats, när värmen i låglandet blev för mycket och det koloniala inflytandet kan fortfarande ses på katedralen och några av de många villorna, som pryder sluttningarna omkring byn. En av dessa villor fungerade i ett år som bostad för Vietnams sista kejsare Bao Dai som 1945 drog sig tillbaka för att överge makten till Viet Minh.

Innan du når Dalat, stoppar du vid Lak-sjön. Du ska på en liten segeltur på sjön och du besöker en jun-landsby som ligger idylliskt nere vid sjön. Trots landets stora historiska omvälvningar lyckades jun-minoriteten bevara sitt traditionella levnadssätt och kultur. Husen är byggda på pålar; höns, hundar, katter och barn springer runt och leker medan de vuxna tar sig an vardagens aktiviteter. Det är vävning, stickning, fiske, lantbruk och matlagning. Alltihopa något du upplever på spatserturen genom landsbyn. Guiden berättar och översätter om du har frågor.

Du övernattar en natt i Dalat.

Det är idag inkluderat frukost och lunch.

Dag 15: Från Dalat till Phan Thiet. Byrundtur i Dalat, tempelbesök och lokal marknad

Dagen startar med en rundtur i byn och första stoppet är byns katedral som blev uppförd mellan 1931 och 1942 av fransmännen som använde den under deras uppehåll i Dalat. Vidare till Bao Dais sommarpalats som idag närmast står precis som då han lämnade det i 1954. Du besöker den lokala marknaden, som är en av de vackraste i landet med ett stort utbud av blommor, färsk frukt och grönsaker från området omkring byn. Rundturen fortsätter till Villa Hang Nga och konstgalleriet som också är känt som ”Det sköra huset”. Sista stoppet innan kursen sätts mot stränderna i Phan Thiet är Truc Lam-pagoden som är ett zenbuddistiskt tempel som är utformat för att återskapa andan i zenbuddhismen i Tran-Dynastin som regerade Vietnam från 1225 till 1400. Härefter är det avgång till den lilla fiskarbyn Phan Thiet som ligger vid Det Sydkinesiska Havet.

I Vietnam har byn i åratal varit känd för sin fisksås, som är en viktig ingrediens i det vietnamesiska köket. För turister har Phan Thiet blivit ett populärt resmål tack vare några av Vietnams bästa stränder och de ökenliknande sanddynorna.

Du övernattar 3 nätter i Phan Thiet.

Det är idag inkluderat frukost.

Dag 16 och 17: Phan Thiet

Dagen är fri till disposition. Phan Thiet är det klassiska exemplet på en semesterort, som har förmånen att bevara sin fiskarlandsbyskultur och i floden som strömmar genom byns centrum, som bildar en liten hamn, som alltid är full av färgstrålande båtar. Själva byn har blivit förhållandevis oberört av turismen medan en rad utmärkta hotell har byggts upp längs kusten. Hela dagen är avsatt till att man på egen hand kan gå på upptäcktsfärd i Phan Thiet eller slappna av hotellets swimmingpool eller på stranden. Här finns stränder, klart vatten och vackra omgivningar och hotellet har allt, man kan önska sig till en avslappnad dag, där de föregående två veckors upplevelser kan få smälta in.

Du övernattar i Phan Thiet.

Frukost är inkluderat båda dagarna.

Dag 18: Från Phan Thiet till Ho Chi Minh City. Rundtur i Ho Chi Minh City

Efter frukosten checkar du ut från hotellet och körs till Ho Chi Minh City. Den mest ”västliga” bland Vietnams städer är Ho Chi Minh City, även fast både invånare och besökande fortfarande hängivet kallar det Saigon. Staden är hem för över 10 miljoner människor och har en blomstrande och fri marknadsekonomi. Det är en stad med förbluffande kontraster: eleganta internationella hotell, exklusiva restauranger och trendiga barer sida vid sida med gatukök, gatubarn och stojande cykelrickshaws. Unga flickor i den traditionella dräkten, Ao Dai, kör förbi på deras scooters med det svarta håret och den uppslitsade klänningens baksida fladdrande efter sig. Svettande kontorsarbetare i kostymer snackar i mobiltelefon, medan de passerar en rad av beteltuggande kvinnor i kulihattar som säljer kokosnötter från små gatubodar. Golfbanor, bowling-och shoppingcenter kämpar om platsen med frukt-och grönsaksmarknader, pagoder och karaokebarer. Summande, blomstrande, tät packat, kaotiskt och ändå fortfarande med eleganta franska koloniboulevarder och byggnader: kulturella minnen om Frankrike, under viss förvaltning var Saigon känt som ”Orientens Pärla”.

Efter incheckning och tid till lunch startar din guidade sightseeing med en tur runt staden för att få en överblick. Den katolska Notre Dame-katedralen i röd mursten, postkontoret i empirestil från det 19 århundradet och ”Hotel de Ville”, Rådhuset, ser alla omisskänneligt europeiska ut. Därefter besöker du stadens landmärke Genföreningspalatset, som förr i tiden var det sydvietnamesiska presidentpalatset. Den 30 april 1975 brakade en nordvietnamesisk tank igenom palatsets portar och markerade effektfullt slutet på kriget. Vidare till Cholon, där du besöker Thien Hau-templet. Cholon är området med det hårt packade och livliga Chinatown. Cholon betyder fritt översatt ”Den stora Marknaden”, og det är precis vad Cholon är. På de kaotiska gatorna tar sig gamla män fram på deras cyklar, medan hundratals mopeder susar förbi dem. Från ett cykelstyre hänger ett par levande höns med huvudena ned. En bagagebärare är överlastad med färgade rischips. Det summar av liv med tusentals av företag som säljer allt från klassiska brudklänningar till krokiga bonsaiträd. Marknadsplatserna drunknar i färgstrålande frukter och exotiska kryddor och i templen tänds det rökelser och offras till förfäderna.

Du övernattar 3 nätter i Ho Chi Minh City.

Idag är frukost inkluderat.

Dag 19: På egen hand i Saigon. Tillköpsutflykter till Cao Dai Templet och Cu Chi-tunnlarna eller Middagskryssning på floden

Dagen är fri till disposition eller så kan du tillköpa utflykter.

Du övernattar i Ho Chi Ming City.

Idag är frukost inkluderat.

Tillköpsutflykt

Cao Dai Templet och Cu Chi-tunnlarna

Tidigt på morgonen kör du till Cao Dai Templet ca. 90 km utanför Saigon. Templet är centrum för en speciell religiös gren av de gamla ursprungliga religionerna – caodaisme. Det är närmast ett religiöst potpurri, som har lånat lite av alla de vietnamesiska religionerna. På samma sätt har caodaismen sin helt egna arkitektur.  Det är uppdelat i 9 nivåer och varje nivå representerar ett steg mot himlen.

Härefter går turen till de tidigare vietcong-tunnlarna. Tunnlarna sträcker sig i ett imponerande 250 kilometer långt nät och är ett vittnesmål om den enorma uppfinningsrikedom och idérikedomen, som är så karaktäristiska för vietnameserna. Det var härifrån, som nordvietnameserna förde deras guerillakrig och du kommer kunna se de hemliga luckorna, underjordiska köken, bostadsområden, sjukhus och mötesrum. Om någon har lust att stanna ovan jord är det möjligt att se utgrävda områden uppifrån. Du är tillbaka i Ho Chi Minh först på eftermiddagen.

Tillköpsutflykt

Middagskryssning på Saigon floden.

Du blir hämtad på hotellet och körd till Nha Rong kajen. Här ligger båten Bonsai Legacy, det är kopia av en klassisk flodbåt. När båten lämnar hamnen och mörkret faller på, njuter du av din välkomstdrink. En härlig middag serveras med läckra vietnamesiska rätter, medan båten seglar på floden och du njuter av utsikten till Ho Chi Minh Citys skyline och stora ljushav. Bland annat passerar du det ikoniska Biltexco Tornet och Bach Dang kajen. På några av höghusen är det ljusshow varje kväll som kan ses bäst från floden.

Dag 20: På egen hand i Saigon. Tillköpsutflykt till Mekong-deltat

Dagen är fri till disposition eller så kan du köpa tillköpsutflykt.

Du övernattar i Ho Chi Minh City.

Idag är frukost inkluderat.

Tillköpsutflykt

Vietnams brödkorg, Mekongdeltat.

Dagens utflykt går till Mekong-deltat som betraktas den ena av Vietnams två riskammare. Den andra ligger i Red River-deltat i det nordliga Vietnam. Detta enorma deltat bildat av avrinningar från den mäktiga Mekong-floden, som har sin ursprungspunkt i det tibetanska höglandet ca. 4500 km mot nord. Från dennes ursprung slingrar floden sig genom Kina, Myanmar (Burma), Laos, Kambodja och det sydliga Vietnam före den flyter ut i Det Sydkinesiska Havet. Mekongs vietnamesiska namn, Cuu Long, betyder ”Nio drakar” som hänvisar till de ”nio munnar” som avbryter strömmen från den stora floden innan den uppslukas av havet.

Efter cirka två timmars körning når du Mekong-flodens enorma delta. Du stannar vid Vinh Trang-pagoden, som är en arkitektonisk pärla byggd 1849. Utsmyckningen är en blandning av asiatisk och europeisk arkitektur med element från renässansen, romersk stil, franska dekorativa blommor och japansk klinker. Du fortsätter till My Tho där du ska ut och segla. Du ser hur livet levs längs floden. Senare går du en tur i fruktplantagen, du åker häst och vagn på landsbyns gator och till lunch ska du njuta av några av Mekong-deltats specialiteter på en liten enkel restaurang. Efter en spännande tur är du tillbaka i Saigon sist på eftermiddagen och aftonen är fri till disposition. Det är denna dagen inkluderat frukost och lunch.

Dag 21: Saigon – hemresa

Dagen är fri till disposition till transfer till flygplatsen.

Efter en spännande resa till några av Vietnams största sevärdheter flyger du till Sverige och det är flygskifte under vägen.

Det är inkluderat frukost den här dagen.

Dag 22: ankomst till Sverige

Du ankommer till Sverige efter 3 veckor fyllda med stora upplevelser.

Priserna på utflykterna är

Dag 2

Cykeltaxitur i Hanois gamla kvarter

Pris pr. Person 45 EUR 

Dag 5

Vandrartur i O Quy Ho Dalen

Pris pr. Person 40 EUR

Dag 9

Pappersblommor Thanh Tien

Pris pr. Person  47 EUR

Dag 10

Dofternas flod Thien Mu Pagoden och lokal marknad

Pris pr. Person 43 EUR

Dag 11

Cykeltur vid Kim Bong

Pris pr. Person 39 EUR

Dag 16

Cao Dai Templet och Cu Chi Tunnlarna

Pris pr. Person 41 EUR

Dag 16

Middagskryssning på Saigon Floden

Pris pr. Person 55 EUR

Dag 17

Vietnams brödkorg, Mekong deltat

Pris pr. Person 99 EUR

Förlängning

Upplev Kambodjas höjdpunkter på en 6 dagars förlängning

På den här förlängningen upplever du Kambodjas största höjdpunkter på en liten 6 dagars/5 nätters berikande rundresa, där du märker Kambodjas folksjäl och får en inblick i landets tusenåriga historia. Du startar med att köra till den charmerande byn Chau Doc, det ligger vid sammanloppet av Mekong och Bassac floderna. Här övernattar du innan du nästa förmiddag seglar upp av Mekong, kryssar gränsen till Kambodja och vid middagstid når fram till Phnom Penh. Du upplever kungapalatset och den imponerande Silverpagoden. På tredjedagen körs du från Phnom Penh till Siem Reap. På det sättet upplever du landskapet och livet på landet; under vägen gör du stopp, ett i ”spindellandsbyn” Skun, och ett annat i Konpong Khleang som är en landsby på pölar i eller vid beroende på årstiden – Tone Sap sjön. Förlängningens sista tre dagar gäller Siem Reap och det ikoniska Angkor komplexet, där du upplever Elefantterrassen, Leper Kungarnas Terrass, Ta Prohm och Angkor Wat.

Läs mer här

Boka resa

Antalet resande
Välj antalet resande
Avresedatum
Välj avresedatum

1 person. Enkelrum

Från 26170,- SEK

2 personer. Dubbelrum

Från 22814,- SEK
Praktisk Information

PRISET INKLUDERAR:

 • Flygresa från Sverige till Hanoi och från Ho Chi Minh City till Danmark
 • Flygresa från Hanoi till Hué
 • 16 nätter i delat dubbelrum på bra centrala hotell
 • 2 nätter i 4-kojs kupé på tåget mellan Hanoi och Sapa tur och retur
 • 1 natt i delad hytt på traditionellt vietnamesiskt skepp med eget bad
 • Alla transporter, utflykter och entréavgifter enligt programmet
 • Frukost alla dagar, 7x lunch, 1 x middag
 • Lokala engelsktalande guider
 • Alla skatter och avgifter

PRISET INKLUDERAR EJ

 • Avbeställningsförsäkring
 • Reseförsäkring
 • Dryck
 • Drickspengar
 • Visum till Vietnam
 • Tillköpsturer Stora Vietnam, pris pr. Person

VÄLJ AVRESA FRÅN:

VISUM TILL VIETNAM:

Som svensk medborgare ska du inte ha visum till Vietnam om besöket varar högst 15 dagar/ 14 nätter. Ditt pass ska vara giltigt minst 6 månader utöver ditt besök.

Var uppmärksam på att det minst ska gå 30 dagar mellan 2 visumfria uppehåll. Om du ska resa tillbaka in i Vietnam inom 30 dagar efter ett visumfritt uppehåll, ska du söka e-visum.

Varar din resa mer än 15 dagar ska du söka om e-visum som gäller uppehåll och reser i upp till 30 dagar.

Du kan söka här: https://evisa.xuatnhapcanh.gov.vn/en_US/web/guest/trang-chu-ttdt

Du ska ladda upp en bild av ditt pass, en passbild, samt fylla i en rad personliga uppgifter och en hotelladress i Vietnam som du får på din bekräftelse från oss.

Priset för e-visum är 25 USD som betalas online i samband med ansökningen, så ha ditt kreditkort i handen innan du går igång. Du mottager härefter en bekräftelse på din ansökning via mail. I det mailet står det också en unik registreringskod markerat med fet text (20 tecken).

Du mottager svaret på din ansökning efter 3 arbetsdagar. Ditt e-visum ska skrivas ut och tas med tillsammans med ditt pass som visas vid ankomst till Vietnam.

Har du frågor till visum rekommenderar vi att du kontaktar den vietnamesiska ambassaden:

Örby Slottsvägen
125 71 Älvsjö

Stockholm Sweden

Telefon: 46-8-5562 1077

E-mail: info@vietnamemb.se

 

FÖRLÄNGNINGAR/ ÄNDRINGAR

Resan säljs som ett helt paket och vid ändringar är det inte möjligt att få återbetalning av de delar av paketet som inte nyttjas.

Förlängningen ska beställas samtidigt som resan. Om förlängningen beställs senare än resan kommer det oftast vara (stora) tillägg på flygbiljetten.

FÖRBEHÅLL & ÄNDRINGAR:

Det tas förbehåll för ändringar i programmet. Ruby Rejser och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att slutföra resan i strikt överensstämmelse med programmet. Det kan av hänsyn till plötsligt uppstådda utmaningar som en ändrad öppettid, ett försenat flyg, lokala väderförhållanden eller andra praktiska omständigheter vara nödvändigt att genomföra ett dagsprogram eller en rutt i en annan ordning än vad som beskrivits. Vi gör er uppmärksamma på att resan föregår under lokala förhållanden där både naturkrafter och levnadsätt är annorlunda än på våra breddgrader.

HOTELL OCH ÖVRIG INKVARTERING:

På resan bor du på bra trestjärniga hotell, som är valda i samarbete med våra agenter.

Hotellen har goda faciliteter och ligger centralt. Ditt rum har naturligtvis bad och toalett.

På minikryssningen i Halongbukten seglar du med ett trestjärnigt skepp och du bor i en hytt med egen toalett och dusch.

Om din resa involverar ett nattåg sover du i 4-kojs kupé. Det är möjligt mot betalning att få en egen kupé.

PÅKLÄDNING

På våra rundresor som är förhållandevis aktiva resor, är det viktigt att kläderna är praktiska och behagliga. Shorts (inte för korta), och ärmlösa blusar kan för det mesta användas, men du skal vara uppmärksam på beklädning i templen. Beklädningen får icke vara stötande och bermudashorts, byxor, kjolar, lösa t-shirts, skjortor, skor och sandaler går an men tex korta shorts, ärmlösa blusar, tighta T-shirts och strandsandaler är inte passande. Vid besök i templen och helgedomar förlängs det, kläderna ska då täcka skuldror och knän.

VANDRARTURER

Till vandrarturerna ska du svara för att ta med ett par bra skor som har gåtts in. Speciellt i Sapa kan vandrarturen verka ansträngande och du bör endast deltaga på denna tur om du är vid normalt god hälsa och normalt gående och vet att du kan gå upp till 15 km utan problem.

KÖRTID

Det är mycket körtid och resan är därför inte lämplig för personer med dålig rygg. 

VACCINATIONER:

Ruby Rejser hänvisar till egen läkare eller vaccinationsklinik för råd och vägledning om vaccination.

VÄDRET:

Vietnam kan indelas i 3 områden, vädermässigt som alla har två säsonger: regnperiod och torrperiod.

Nordvietnam

Hanoi, Sapa, Ninh Binh och Halongbukten: Torrperioden är från cirka november till april och här är temperaturen som lägst.

Regntiden är från cirka maj-oktober och här ligger temperaturen mellan 25 och 30 grader.

I bergen kan det vara kallt på morgonen från december till februari.

Det centrala Vietnam

Hué och Hoi An: Torrperioden är från cirka mars till augusti. Det blir väldigt varmt i månaderna maj – augusti

Regnperioden är från cirka september till februari: Det faller mest regn i perioden september – december.

Torrperioden är från mars till augusti. Temperaturen ligger på 25 – 30 grader.

Sydvietnam

Ho Chi Minh City, Mekongdeltat, Phu Quoc och Phan Thiet: Torrperioden är från cirka oktober/november till april.

Regnperioden är från cirka maj till september/oktober. Temperaturen är stabil hela året och ligger mellan 25 och 30 grader.

Gå till toppen av sidan

Loading...