INTRODUKTIONBILDERDAGSPROGRAMPRISERPRAKTISK INFORMATIONRESEFÖRFRÅGAN Skriv ut

Kajakexpedition I nordvästgrönland

På äventyr I hjärtat av grönland

Drömmer du om spännande kajakäventyr i närkontakt med storslagen arktisk natur? Så följ med på vår 15-dagars kajakexpedition för erfarna kajakpaddlare till hjärtat av Grönland.

In stock
Travel Code
ADV-004
Det kan du glädja dig till

Vår 10-dagars kajaktur går från Ilulissat och nordpå genom Ataa-sundet mellan fastlandet och Arveprinsens Ejlande. Under vägen gör vi uppehåll i både nuvarande och nedlagda bygder, övernattar i närheten av glaciärer och ror mellan de stora isfjällen. Området mellan Arveprinsens Ejlande och inlandsisen är ett spännande kajakfarvatten med massor av små öar, skär och fjordar. Dagarna är långa, nätterna ljusa och naturens scenarier i midnattssolen är fantastiskt. Det är inte ovanligt att man kommer extremt nära de stora knölvalarna och ofta följs vi av nyfikna grönlandssälar.

Här finns också en massa spår efter grönländarnas förfäder, och på flera platser möter vi gamla fiskfångarplatser med fundament från de karaktäristiska gräshyttorna och intakta gravarna. Ofta använder vi lägerplatser som har nyttjas av de tidigare generationerna av inuiter i deras sökning efter bra platser att slå sig ned. Under vägen blir det tillfälle att fiska efter bland annat öring, torsk och uvak som supplement till expeditionskosten. Ett av turens nordliga mål är glaciärområdet vid Eqip Sermia. Här är man nära inlandsisen och kan nästan konstant höra höga brak från glaciären när stora isflak bryts av och flyter ut i sundet. Vid Eqip Sermia överliggardag, där vi försöker nå isen till fots.

Se bilder och film från turen 2018!

Dagsprogram

Dag 1

Avresa med Greenland air mot Kangerlussuaq. Härifrån flyger vi vidare med en mindre Dash 7, till Ilulissat. Vid ankomst till Illulissat inkvarteras vi på vandrarhem. Resten av dagen kan nyttjas till att slappna av och ta in de många nya intrycken.

Dag 2

Sightseeing i Ilulissat. Ilulissat är Grönlands tredje största by och har massor av arktisk atmosfär, natur och kultur att bjuda på. Vi besöker bland annat bymuseet, Knud Rasmussens barndomshem, där det idag är en spännande etnografisk samling som ger en bra utgångspunkt för en överblick över Grönlands historia och kultur. ”Brädet” där de lokala fiskarna säljer vidare deras fångst till de lokala är också värt ett besök.

Dag 3

Första kajakdagen från Ilulissat till Oqaatut. Efter frukost packar vi kajakerna och ror nordpå längs kusten. Vi slår läger vid Oqaatut, en liten hygglig bygd som för 2-300 år sedan var en holländsk valfångarekoloni och därför också går under namnet Rodebay  (Den röda bukten). I dag är bygden ett litet fiskerisamhälle med inhandling av bland annat hälleflundra och sälar som en viktig inkomstkälla.

Dag 4-12

Dessa dagar används till att utforska Ataa-sundet. Området vid Ataa-sundet är spännande på alla vis. Här finns kalvande glaciärer, massor av öar och skär, fantastisk natur och goda möjligheter för att uppleva valar. Vi siktar mot att nå nordpå till glaciärområdet vid Eqip Sermia. Här ligger Port Victor som den franska polarforskaren Paul Emilie-Victor använde som utgångshamn för otaliga expeditioner på den grönländska inlandsisen. Det kan kanske bli möjlighet för en vandrartur till iskanten. Ett annat mål för resan är Arveinsens Ejland och den nedlagda bygden Ataa, där det är möjligt att fiska bergsöring i älven eller utforska området till fots.

Dag 12

Vi ror från arveprinsens Ejland i Ataa och tillbaka mot Oqaatut. Antingen övernattar vi igen i bygden, där det är möjlighet för ett bad i bygdens servicehus eller så övernattar vi ett stycke därifrån på en ytterst stämningsfull och idyllisk lägerplats. Lite atypiskt för grönländska bygder är också möjligheten för att besöka restaurang H8.

Dag 13

Sista kajakdagen före vi igen är tillbaka i Ilulissat.

Dag 14

Det är dags för en välförtjänt avslappning. För de som har lust är det en vandratur till den nedlagda boplatsen Sermermiut och Holms Bakke, härifrån är det fantastisk utsikt över Jakobshamn isfjord och isfjällsbanken. Det är också möjlighet för aktiviteter på egen hand och för att köpa de sista souvenirerna eller samla de sista intrycken för dagen med grönländsk buffet på hotell Hvide Falk.

Dag 15

Transfer till flygplatsen och returresa mot Köpenhamn med mellanlandning i Kangerlussuaq.

Ovanstående program är vägledande. Faktorer som väder, vind och havsförhållande är avgörande för rutten.

Deltagarförutsättningar

Som deltagare på denna tur ska du:

 • Vara rutinerad kajakpaddlare (IPP3 Hav, BCU3 star, DGI Havskajapaddlare 2 eller motsvarande) *
 • Ha erfarenhet av kajakturer i Sverige eller utlandet. Härunder turer i den svenska vinterperioden.
 • Kunna ro 30+ km i en tungt lastad kajak
 • Ha erfarenhet av friluftsliv, övernattning och matlagning i det fria
 • Vara inställd på att vara aktivt deltagande i daglig planering, lägerslagning och matlagning.
 • Vara inställd på att ta utmaningar som de kommer.

I förbindelse med turen hålls en viktig info- och förberedelsedag som dagstur för alla anmälda deltagare. Turen är ett helgdagsarrangemang och hålls i maj 2019.

*Det är inte nödvändigt att uppvisa certifikat. Dock måste du kunna redogöra för erfarenhet och färdighetsnivå.

Inkvartering

På kajakturen övernattar vi i tält. Varje deltagare får utlevererat ett rymligt enmans tunneltält. Tälten har god plats till både bagage och till att ta en halv regnvädersdag, om det skulle bli nödvändigt. I Iluilissat inkvarteras vi på byns rustika vandrarhem på dubbelrum med täcke och sängkläder.

Väder och klimat

I juli och augusti är vädret som regel bra och Diskobukten är ett av de områdena i Grönland som har flest solskenstimmar, samtidigt med att vindförhållandena ofta är lugna. Dagstemperaturerna ligger i genomsnitt på knappt 11 grader och om natten är genomsnittstemperaturen omkring 4,5 grader. Men sommartemperaturen kan absolut komma längre upp. Nära inlandsisen kan temperaturen till gengäld falla till nära fryspunkten. Diskobuktens låga luftfuktighet gör dock att kylan generellt inte känns på samma sätt som i Sverige. Dock kan det ändras och naturligtvis förkomma dåligt väder. Därför är den överordnade planen flexibel så vi kan ligga väderbeständigt och använda tiden till andra aktiviteter som vandrarturer på fjället eller fiskeri.

Expeditionsresa

Turen är på alla sätt en expeditionsresa. Även fast det finns en överordnad plan för turen är detaljplanen och de enkla dagsturs förloppet helt beroende av faktorer som väder-,hav- och isförhållanden. Endast få kajakgrupper kommer den här vägen och det är ingen organiserad lägerplats. Det är till gengäld många campingspots och vi slår läger där förhållandena är bra och det finns rinnande dricksvatten. Varje lägerplats bjuder på ett nytt fantastiskt scenario.

På en typisk kajakturdag går vi upp tidigt och lagar en solid frukost och packar ihop lägret. Efter avgång ror vi som regel ett par timmar och håller en kortare förmiddagspaus. Vid middagstid håller vi en längre paus, där det är bra att fylla upp med energi. När vi kommer till platsen vi bestämt för dagen gäller det att slå upp tältet, laga mat, slappna av och njuta av omgivningen. Etappernas längd kommer att variera så det är både längre och kortare dagar.

Turen leds av Morten Nilsson (Havskajakinstruktör och BCU 5* Sea Leader) som har flerårig relation till Grönland och mycket erfarenhet av guidning i arktiska farvatten. Vi har fokus på säkerheten och turledaren rapporterar dagligen till den grönländska räddningstjänsten, så de hela tiden är underrättad om gruppens position.

Boka resa

1 person. Kajakekspedition i Nordvestgrønland. Indkvartering på vandrehjem i to-sengsrum og i 2-personers telte.

VeckaAnkomstdatumHemkomstdatumVaraktighetPris 
2806-07-201920-07-201914 NätterEUR 3850,-BOKA
VeckaAnkomstdatumVaraktighet
( Nätter)
Pris 
2806-07-201914EUR 3850,-BOKA
Praktisk Information

Turen inkluderar:

 • Flyg Köpenhamn-Kangerlussuaq-Ilulissat tur/retur
 • 4 övernattningar på vandrarhem i Ilulissat
 • 11 dagars kajaktur nord om Ilulissat
 • Guidade rundvisningar och vandrartur i Ilulissat
 • Dansk havskajakguide och turledare med lokalkunskap
 • Singel havskajak från Dagger, spraydeck och väst
 • All proviant på kajakturen
 • Tält och köksutrustning
 • Gemensam info-och förberedelsesdag våren 2019 för alla deltagare

Ej inkluderat:

 • Personlig kajakbeklädning (våtdräkt kan hyras)
 • Paddel (Kan hyras men man kan också ta med egen paddel med Air Greenland)
 • Sovsäck, liggunderlag och annan personlig lägerutrustning
 • Utflykter i Ilulissat utöver byvandring och vandrartur till Sermermiut
 • Måltider i förbindelse med övernattning på vandrarhem i Ilulissat

Säkerhet

Vi tar alltid med kommunikationsutrustning som satellittelefon, VHF-radio och utrustning till signalering. Dessutom rapporterar vi dagligen till den grönländska kustradiotjänsten och Arktisk Kommando som hela tiden är underrättad om var vi befinner oss. Skulle det uppstå problem under vägen har vi således en nödprocedur som snabbt kan aktiveras.

Utrustning

Vi använder solida kajaker (bl.a. Dagger) av plast, som tål kontakt med klippor och sten så man inte ska bekymra sig om skador på skrovet. Med till kajaken hör dessutom ett neopren-spraydeck och en flytväst (Kokatat Msfit). De flesta av deltagarna föredrar att ta med sin egen paddel (kan tas med utan extra omkostnad), men det är också möjligt att låna en paddel om det föredras.

Beklädnad är givetvis en viktig faktor för en bra tur. Som innersta beklädning används typiskt ett eller två lager av ull eller fleece samt tjocka ullsockor. Ytterst en torrdräkt eller två-delad-semi-torrdräkt. Dessutom är det nödvändigt med mössa, neoprenstövlar, paddelvantar eller neoprenhandskar. Har du inte själv en torrdräkt är det möjlighet för att hyra en på Grönland (Kokatat Expedition).

Vid anmälning till turen mottager du en utförlig packlista med både kajak- och lägerutrustning.

Proviant

På turen ingår du i ett proviant-team som själv står för den dagliga matlagningen. Varje proviant-team får utlevererat tur-proviant bestående av morgon-, lunch- och kvällsmat. För varje matlagning har varje proviant-team två kastrull set med gas- och bensinbrännare, 10-liters vattensäck samt en påse med tillbehör. Alla deltager på lika villkor i matlagningen och rengöringen samt packning och fördelning av proviant och köksutrustning.

Till frukost är det ”lyxig-havregrynsgröt” med mandlar, nötter, honung, kanel, smörklick med mera som är riktigt gott och rymmer den mängden energi som skal till för att kickstarta dagen. Lunchen består bland annat av rågbröd och tortillas med diverse pålägg och tillbehör samt diverse nudelsoppor. Till kvällen är det både frystorkade färdigrätter till de långa och ansträngande dagarna, dit vi kommer lite senare i land och enkla men välsmakande rätter när vi har en aning mer tid. Till att dricka är det kaffe, te och varm choklad och till varje dag är det dessutom beräknat lite dagligt snack som choklad, kex, müslibars eller andra snabba kolhydrater. Allt i allt är det rikligt med proviant även den största paddlaren med stort energibehov kommer inte gå hungrig. 

Var vänligen uppmärksam på:

Priserna på denna expedition är baserade på gällande dagspriser vid Air Greenland. Det kan därför komma prisjusteringar löpande. Det är alltid en fördel att beställa tidigt, då det medför lägsta möjliga pris

Inkvartering på Ilulissat vandrarhem förgår på delat dubbelrum (och inte som det framgår av beställningsformuläret – enkelrum). På kajakturen övernattas det i delat tvåmanstält.

Turen genomförs vid minst 6 deltagare.

Då flygningar till Grönland är väldigt väderberoende, tar vi förbehåll för att flygtiderna kan ändras, det är endast cirka tider.

Betalningsvillkor:

Det betalas deposition vid beställning av resan. Restbeloppet ska betalas senast två månader före avresa. På resan här är det förhöjd deposition på 25% av resans fulla pris (mot normalt 20%).

Gå till toppen av sidan